KACAB Teknik AB har ett ständigt växande sortiment av kvalitativa produkter till bra priser!

Har ni speciella önskemål eller krav på någon produkt kan vi alltid hjälpa till med den bästa lösningen för just ert problem.
Tveka inte att kontakta oss - Vi är experter på Krympslang och Buntband

Klicka på länk nedan om mer info önskas

Guide till våra Buntband

Att välja rätt buntband

Buntband är mycket användbart i många olika sammanhang där man vill fästa upp, hålla ihop eller försluta någonting. Det finns en mängd olika typer och material på buntband som lämpar sig för olika ändamål.

För att välja rätt buntband för rätt applikation är det några saker man bör beakta.

Till exempel skall man välja svarta buntband när man skall använda dessa utomhus. Dessa band är UV-stabiliserade och står emot solens inverkan betydligt bättre än naturella band.

Om man vill använda banden i miljöer där det förekommer andra faktorer som t ex höga temperaturer, föroreningar, kemikalier etc. kan man med fördel välja ett band i ett annat material. Exempel på detta kan vara Polypropen, Tefzel, Rostfritt stål etc.

Vid val av buntband bör man ställa sig följande frågor:
• Längd Hur långt måste bandet vara för att nå runt det jag vill bunta ihop?
• Styrka Krävs det någon speciell draghållfasthet på bandet? Skall det hålla fast något som är tungt?
• Miljö Skall bandet sitta i någon särskilt utsatt miljö? Utomhus (UV-strålar) eller kommer det vara utsatt för kemikalier
• Temperatur Vilken omgivningstemperatur är det på platsen bandet skall sitta?

Hantering av buntband
Ett buntbands kvalitet är beroende på ett antal omgivande faktorer. Dels så är det vanligast använda materialet Polyamid 66 (PA66) hygroskopiskt vilket innebär att det tar till sig och ger ifrån sig vatten. Detta i sin tur innebär att bandet är olika flexibelt vid olika vatteninnehåll. För att alltid ha ett så bra buntband som möjligt är det viktigt att förvara dessa på lämpligt sätt. Speciellt viktigt är det att inte låta en öppnad påse ligga ett längre tag utan att använda banden. Risken är då att vattnet försvinner ut ur banden och de kan upplevas mer oflexibla. Detta gäller framför allt under den kalla årstiden.

Några förvaringstips!
• Förvara alltid buntbanden i en försluten plastpåse
• Utsätt inte banden för direkt solljus
• Låt inte banden ligga för nära direkta värmekällor (element)

Buntband för industrin

Från standardbuntband till avancerade fastsättningslösningar

Buntband måste uppfylla ett brett utbud av krav, eftersom de används inom många olika användningsområden – från enkel ihopbuntning av kablar med buntband till väldigt specifik användning av buntband under extrema förhållanden.

Kacab Teknik AB erbjuder en omfattande portfölj med fastsättningslösningar för alla industriella krav:
Återförslutningsbara buntband för temporär fastsättning, färgade buntband för färgkodning, fästelement för butband för fastsättning på plattor, svetsbultar, panelkanter eller buntband i rostfritt stål för krävande förhållanden.

 

Tillgängliga Buntband hos KACAB:

I flera olika storlekar, i olika färger, tillverkade av 100% högkvalitativ plast enkelt applicerad för hand eller med ett processverktyg.

Speciella buntband som erbjuds inkluderar:
• Väderbeständiga och slagtåliga buntband
• Buntband för höga temperaturer
• Buntband med låg brandrisk
• Öppningsbara eller frigörbara buntband
• Buntband för parallell kabeldragning
• Metalldetekterbara buntband


Utvalda produkter:

Spårbara buntband

Spårbara buntband utvecklades särskilt för användning inom livsmedels-, dryckes- och läkemedelsindustrin. Den är idealisk för installation av ledningar i och runt öppna produktionslinjer.

Spårbara buntband är tillverkade i en unik process som innefattar tillägget av metallpartiklar i plastgrannulaten. Detta gör det möjligt att upptäcka även små, avskurna delar av buntbandet med kommersiellt tillgängliga metalldetektorer.

Dessa buntband kan användas för att hjälpa till att uppfylla HACCP-krav. Färgen på buntbanden stödjer visuell igenkänning, vilket minskar risken för föroreningar ytterligare.

 

Olika buntbandsfärger för individuella applikationer

Det klassiska svarta buntbandet är fortfarande det mest populära buntbandet. Men KACAB erbjuder även sina kunder ett brett utbud av buntband i olika färger – inklusive rött, grönt, brunt, vitt och transparent.

Dessa buntband är idealiska för färgkodning/märkning: tex kan montörer få hjälp med att hitta vissa delar snabbare eller tilldela dem korrekt. Detta spelar en viktig roll inom fordonsindustrin, men även inom flera andra branscher.

Vissa branscher föredrar en viss färg på buntband: Inom tex livsmedelsindustrin använder man ofta blått, samtidigt som röda spelar en viktig roll inom flygsektorn.

Det här är en av orsakerna till att KACAB erbjuder ett brett utbud av buntbandslösningar i olika färger.

 

Metall-Buntband för krävande miljöer

Stålbuntband rekommenderas för användningsområden som kräver extrem draghållfasthet eller extrema materiella krav under svåra förhållanden. De garanterar maximal säkerhetoch brandbeständighet under de svåraste nödfallen.

Det är ofta nödvändigt att använda buntband av metall där kemikalier används. Högkvalitivt syrafast rostfritt stål skyddar mot korrision. Som ett resultat kan man ofta hitta buntband i rostfritt stål på fartyg, i tunnlar, gruvor och inom den petrokemiska industrin.

 

Ytbelagda buntband för att förhindra kontaktkorrosion

Buntband av metall med polyesterbeläggning i SS316 (V4A) rostfritt stål har samma fördelar som vanliga stålbuntband, men tack vare beläggningen, garanterar de förbättrad installationsbekvämlighet vid låga temperaturer.

Dessutom är plastbeläggningen särskilt lämpad för känsliga kabelbuntar och för att förhindra kontaktkorrision.

Vad är ett buntband?

Ett buntband, även känt som straps eller strips, är en typ av fästelement som är speciellt tillverkat för att bunta ihop eller märka upp / organisera flera kablar, ledning eller slangar.

Var används buntband?

Buntband och fästelement för buntband används inom många branscher och installationer, exempelvis:
• Elinstallationer
• Skåpbyggning
• Byggindustrin för preliminära installationsändamål
• Förpackningsindustrin
• Extrema miljöförhållanden i exempelvis offshoreindustrin

Vilken typ av buntband ska man välja?

I sortimentet finns buntband i olika material så som plast eller metall beroende på användningsområde. Olika färger som exempelvis svart, röd, blå, vitt etc. som gör det enklare att märka upp och särskilja olika kablar tack vare de unika färgmärkningarna. Kanske kommer dina buntband utsättas för extrema väderförhållanden? Då har vi även buntband som klarar allt från höga plusgrader till mycket låga minusgrader.

Ett buntband användningsområde är stort, och valet av material kan vara avgörande för din applikation. Kanske är du ute efter ett buntband med extrem draghållfasthet? Då är det ett buntband med rostfria stålband i kombination med kullåsning som kan vara den rätta kombinationen för ditt användningsområde. Variationerna och användningsområderna för buntband är många, bland annat används detekterbara buntband med metallinnehåll förlivsmedelsindustrin.

I fordonsindustrin används exempelvis dubbel-buntband för parallell dragning, speciellt mjuka band med kardborrelåsning för att skydda kablarna. Oavsett vilken tänkbar bransch eller applikation så har vi buntbandet för er. Vare sig ni söker vridbara buntband som kan roteras 360 grader, buntband med glasfiberförstärkt låspinne eller fästelement i olika färger och material, så har vi något som passar er!

Polyamid 66, vad är det?

Polyamid är ett av de viktigaste syntetiska termoplastmaterialen. Termoplast kan formas av värme så ofta som det krävs utan att behöva genomgå kemisk sönderdelning eller andra negativa förändringar. Detta gör polyamid idealiskt för bearbetning via gjutning med plastinsprutning i högkvalitativa produkter.

Ungefär 90% av alla buntband och fästanordningar från KACAB är tillverkade av detta material. Polyamid är även känt under varumärket Nylon®, som introducerades av företaget Dupont år 1937.

Polyamid PA66 har många egenskaper som är fördelaktiga för HellermannTytons buntband och fästanordningar, såsom:
• Hög styrka, styvhet och hårdhet
• Högdimensionell stabilitet, även under inverkan av värme
• Hög slitstyrka

Ett brett utbud av polyamider och tillsatser gör det möjligt att anpassa egenskaperna optimalt för den slutliga produkten för att uppfylla respektive krav.

 

Vilken är den minsta draghållfastheten för ett buntband?

Den minsta draghållfastheten är en viktig parameter när man väljer buntband. Den uttryckerhur stor belastning ett buntband kan tåla. Den minsta draghållfastheten för ett buntband bestäms i enlighet med  de militära specifikationerna och de amerikanska standarderna. Testresultatet i MIL-S-23190E inkluderar:
• Konditionering av buntbandens testdelar
• Konstruktion av testutrustning
• Applicering av ett buntband på testjiggen
• Testhastighet

 

Hur förvarar jag buntband på ett korrekt sätt?

Utsätt inte buntband för direkt solljus. Förvara inte buntband i solljus, tex på fönsterbrädan.

Förvara alltid buntband i den förslutna plastpåsen som är tillverkad av polyetylen. När påsen är öpnnad ska du använda buntbanden så snabbt som möjligt för att säkerställa optimala applikationesresultat. Om banden blir sköra kan det hända att de går sönder vid användning.

Förvara inte buntband nära direkta värmekällor. Undvik kontakt med värme: tex placera inte på element.

De perfekta förvaringsförhållandena för buntband är centraleuropeiskt standardklimat.

För optimal hantering av buntband är det viktigt att materialet är i ett jämviktsförhållandemed en vattenhalt på ca 2,5%.

Vad är ett buntband?

Ett buntband, även känt som straps eller strips, är en typ av fästelement som är speciellt tillverkat för att bunta ihop eller märka upp / organisera flera kablar, ledning eller slangar.

Var används buntband?

Buntband och fästelement för buntband används inom många branscher och installationer, exempelvis:
• Elinstallationer
• Skåpbyggning
• Byggindustrin för preliminära installationsändamål
• Förpackningsindustrin
• Extrema miljöförhållanden i exempelvis offshoreindustrin

Vilken typ av buntband ska man välja?

I sortimentet finns buntband i olika material så som plast eller metall beroende på användningsområde. Olika färger som exempelvis svart, röd, blå, vitt etc. som gör det enklare att märka upp och särskilja olika kablar tack vare de unika färgmärkningarna. Kanske kommer dina buntband utsättas för extrema väderförhållanden? Då har vi även buntband som klarar allt från höga plusgrader till mycket låga minusgrader.

Ett buntband användningsområde är stort, och valet av material kan vara avgörande för din applikation. Kanske är du ute efter ett buntband med extrem draghållfasthet? Då är det ett buntband med rostfria stålband i kombination med kullåsning som kan vara den rätta kombinationen för ditt användningsområde. Variationerna och användningsområderna för buntband är många, bland annat används detekterbara buntband med metallinnehåll förlivsmedelsindustrin.

I fordonsindustrin används exempelvis dubbel-buntband för parallell dragning, speciellt mjuka band med kardborrelåsning för att skydda kablarna. Oavsett vilken tänkbar bransch eller applikation så har vi buntbandet för er. Vare sig ni söker vridbara buntband som kan roteras 360 grader, buntband med glasfiberförstärkt låspinne eller fästelement i olika färger och material, så har vi något som passar er!

Polyamid 66, vad är det?

Polyamid är ett av de viktigaste syntetiska termoplastmaterialen. Termoplast kan formas av värme så ofta som det krävs utan att behöva genomgå kemisk sönderdelning eller andra negativa förändringar. Detta gör polyamid idealiskt för bearbetning via gjutning med plastinsprutning i högkvalitativa produkter.

Ungefär 90% av alla buntband och fästanordningar från KACAB är tillverkade av detta material. Polyamid är även känt under varumärket Nylon®, som introducerades av företaget Dupont år 1937.

Polyamid PA66 har många egenskaper som är fördelaktiga för HellermannTytons buntband och fästanordningar, såsom:
• Hög styrka, styvhet och hårdhet
• Högdimensionell stabilitet, även under inverkan av värme
• Hög slitstyrka

Ett brett utbud av polyamider och tillsatser gör det möjligt att anpassa egenskaperna optimalt för den slutliga produkten för att uppfylla respektive krav.

 

Vilken är den minsta draghållfastheten för ett buntband?

Den minsta draghållfastheten är en viktig parameter när man väljer buntband. Den uttryckerhur stor belastning ett buntband kan tåla. Den minsta draghållfastheten för ett buntband bestäms i enlighet med  de militära specifikationerna och de amerikanska standarderna. Testresultatet i MIL-S-23190E inkluderar:
• Konditionering av buntbandens testdelar
• Konstruktion av testutrustning
• Applicering av ett buntband på testjiggen
• Testhastighet

 

Hur förvarar jag buntband på ett korrekt sätt?

Utsätt inte buntband för direkt solljus. Förvara inte buntband i solljus, tex på fönsterbrädan.

Förvara alltid buntband i den förslutna plastpåsen som är tillverkad av polyetylen. När påsen är öpnnad ska du använda buntbanden så snabbt som möjligt för att säkerställa optimala applikationesresultat. Om banden blir sköra kan det hända att de går sönder vid användning.

Förvara inte buntband nära direkta värmekällor. Undvik kontakt med värme: tex placera inte på element.

De perfekta förvaringsförhållandena för buntband är centraleuropeiskt standardklimat.

För optimal hantering av buntband är det viktigt att materialet är i ett jämviktsförhållandemed en vattenhalt på ca 2,5%.

Buntband
buntband guide
PDF-nedladdning